Onze Big Dash Communities zijn gebouwd als Progressive Web App, dit houdt in dat de community volledig schaalbaar is en zowel als app op je telefoon en als desktop versie werkt.

Hier leggen we je nog even uit hoe het precies werkt:

Progressive Web Apps – PWA’s

Wat is een Progressive Web App? (PWA)

Als een bezoeker met zijn smartphone op jouw website komt dan krijgt hij in zijn browser een melding met de mogelijkheid om de mobielvriendelijke website toe te voegen aan zijn startscherm. Nadat je het icoon van de PWA hebt geplaatst op je telefoon, kun je hem openen in full screen. Dat betekent ook dat je geen adresbalk meer ziet. Ja, het lijkt op een bookmark, maar dan een bookmark mét de functies waar voorheen alleen native apps toe in staat waren. (Een bookmark is een bewaarde webpagina in een internetprogramma (browser). Bookmark is Engels voor ‘bladwijzer’ en wordt ook wel ‘favoriet’ genoemd. Bookmarks maakt u zelf aan in de browser.) Met een PWA kan je namelijk push notificaties sturen en je hoeft hem niet te downloaden via de app store. Het idee hierachter is dat een gebruiker over langere periode een bepaalde relatie opbouwt met de website. De mobiele website wordt dus steeds meer (‘progressief’) een web app als de browser merkt dat je de website regelmatig bezoekt.

Wat zijn de voordelen van Progressive Web Apps?

Vaak krijgen wij van potentieel klanten de vraag hoe groot een app gaat worden, dit omdat men ervaring heeft met een beperkte ruimte op de smartphone en men bang is dat hun app bij aanschaf uiteindelijk niet gedownload gaat worden. Het mooie van een PWA is dat je deze niet hoeft te downloaden. Dat scheelt je bezoekers een (soms frustrerend) bezoekje aan Google Play of de Apple App Store. Website-eigenaren wijzen hun mobiele bezoekers er vaak op dat er ook een app beschikbaar is. Vaak raden ze ons zelfs aan om de app te gebruiken in plaats van de mobiele website – zelfs als de website mobielvriendelijk is. Dat hoeft dus allemaal niet meer met een PWA. Dit komt de downloads van de app weer ten goede: in minder stappen kan de bezoeker immers hetzelfde resultaat bereiken! Een PWA gedraagt zich net als een native app, zo heeft deze o.a. toegang tot de camera en locatievoorzieningen van de gebruiker waardoor je locatie gerichten pushberichten kunt versturen.

Waarom een Progressive Web App laten bouwen?

Er zijn heel wat goede redenen om als ondernemer een Progressive Web App te overwegen:

• Snel: de website reageert snel als je bijvoorbeeld op icoontjes drukt.
  • Offline: je kunt de websites offline gebruiken.
  • Aantrekkelijk: vanwege het app-achtige uiterlijk is het prettig in gebruik.
  • Progressief: ze werken in elke browser, buiten de App Store om.
  • Responsive: ze werken op elk formaat scherm: telefoon, tablet of desktop.
  • Vindbaar: zoekmachines kunnen PWA’s gemakkelijk indexeren.
  • Betrokkenheid: pushberichten zorgen dat gebruikers terugkomen.
  • Herkenbaar: je kunt het icoontje op je homescreen zetten.
  • Linkbaar: je kunt de URL’s op allerlei manieren delen.

Een PWA start je vanaf de browser en net als bij een native app kun je een icoontje installeren op het home screen. De technologie is snel is en je kunt er ook offline mee werken. Je hoeft niets te downloaden en daardoor is de PWA altijd up-to-date. Verder helpt het hebben van een PWA bij SEO. Google stelt tools beschikbaar om te testen of je PWA goed genoeg is, waarbij vooral een snelle laadtijd en de beveiliging (een HTTPS-verbinding is verplicht) belangrijk zijn.

Voor de beheerder betekent een PWA ook veel minder werk. Je kan namelijk je huidige website ook vervangen door een PWA omdat deze op ieder scherm goed te zien is. Grote voordeel is dat je in plaats van de website plus een app moeten onderhouden, nu de content vanaf één platform beheert. Verander je een stuk tekst, voeg je een pagina toe of wil je een fotoalbum plaatsen? Geen probleem, je doet dit slechts éénmaal en alle content staat in de app, op de tablet en op de computer. Daar komt bij dat je niet te maken hebt met de eisen en eventuele geografische restricties en allebei regels van de app stores.

Nieuwe regels bij het indienen van een app in de Apple app store:

Bij de introductie van iOS 11 heeft Apple de regels voor het toelaten van apps in de apple app store ingrijpend veranderd. Apple wil hiermee de jacht maken op apps die bedoeld zijn als spam of scam. Echter hebben deze nieuwe regels ook veel invloed op duizenden app bedrijven die betaalbare apps bouwen voor het MKB, middels een app platform zoals AppMachine en Appypie. Verder gaat Apple ook strenger worden met het toelaten van apps. Volgens Apple moet iedere app unieke functies bevatten die een website niet heeft en ook mag een app niet langer een kopie zijn van een website. Waar het concreet voor het MKB op neer komt is dat het laten maken van een app weer net als vroeger duizenden euro’s gaat kosten. De impact is dan ook enorm. Het antwoord hierop is dus de Progressieve Web Apps.

Bron (https://ymf.io)

Ben je benieuwd wat een Progressive Web App voor jouw onderneming kan betekenen? Wil je meer informatie of heb je vragen? Klik dan hier voor een demo, of bezoek onze website.